Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

ГОТОВИ ЗА ДЕЙСТВИЕ!!!

Нещо дългоочакано от феновете  най- накрая се появи програмата за състезанията през 2012 г. Това е варианта на Румънската федерация.На програмата се вижда ,че в Търговище ще се проведат 5 състезания ,което е отлична новина.Другата добра новина е ,че ще има 3 състезания в Браила . Сравнително близка и интересна дестинация за почитателите от североизточна България, Браила е един изключително колоритен град и си сртува да се посети.Особено, ако причина за това е Speedway.Успех на нашите състезатели!!! 



вторник, 21 февруари 2012 г.

Полша-"Мека" на съвременния Speedway

  Полша е държава причислявана към групата на централноевропейските държави, с население от 39 милиона души и територия от 313 000 м2.Пет пъти по голяма по населeние от България ,Полша се радва на завиден икономически успех .Икономическият ръст в  е един от най- големите в ЕС  . Една от малкото икономики които не се повлиява от кризата в края на първото десетилетие на 21 век.
 Освен с папа Йоан-Павел II ,поляците истински се гордеят със своя Speedway.Като близка до западния свят държава Спидуей стъпва в Полша още в началото на 30те години на миналия век.Истинския си възход обаче този атрактивен мотоспорт бележи след втората световна война, когато се създават повечето клубове.В резултат на индустриалния ,рудо-добивния и въгледобивен бум през 50те и 60те години в Полша вече са се сформирали 3 лиги по Спидуей. Полските отбори започват успешно да съперничат на европейските грандове.Отборите са под опеката на стоманодобивни и рудодобивни предприятия като приемат техните имена,примерно Stal Rzeszow или на български-Стомана Жешов.Тези предприятия снабдяват пистите по стадионите и с шлаката, която се оказва перфектен инертен материал за целта. На полски Спидуей е полското наименование на шлака-Zuzel.Някъде в средата на 70те се формира "DERBY POMORZA" .Eдно от най-ярките събития в полския Спидуей календар,а именно дербито между отборите на “Apator Torun” и “Polonia Bydgoszcz”(Полониа Бидгошч).Това е събитие което  до ден днешен събира десетохилядна публика и се гледа от милиони зрители по различни европейски телевизии



  Загатнат още началото на 80те, „взривът”на полския Спидуей се реализира в началото на 90те години на 20ти век.След либерализирането на икономикаta в отборите преминават редица „светила” от световния Спидуей.Имена като Пер Йонсон,Джо Скреен,Антонин Каспер дефилират по стадионите.Малко по късно това е Тони Рикардсон.
    В Бидгошч започва кариерата си и великия Томаш Голоб. Дълги години той редовно участа в светвните квалификации на Speedway Grand Prix(SGP).През  2010 година обаче Томаш Голоб успява да хвърли в екстаз цяла Полша. Ставайки световен шампион той сбъдва една дълголетна мечта на милиони поляци .Томаш Голоб е вдъхновение за хиляди младежи решили да се занимават с дициплината.


                                                                          
                                                     



   В момента в Полша има три лиги по Спидуей .Няма отбор в Екстралигата в който да не вземат участие поне един от представителите на SGP.Част от отбора на Зиельона Гора („Falubaz Zielona Gora”) е шампионът за 2011 Грег Ханкок,в” Marma Rzeszow” e шампионът от 2009 Джейсън Кръмп.Полша е домакин на три от кръговете от световния шампионат .В Бидгошч,Торун и Тарнов са изградени фантастични съоръжения последна дума на техниката и архитектурата .





  Ясно говори за нивото фактът ,че самият отбор на Бидгошч през изминалата 2011 се състезаваше в първа лига въпреки участието в него на SGP състезателя Емил Сайфудинов. Екстралига е арена още на имена като Тай Уфинден,Андреас Йонсон,Артьом Лагута,Кенет Бияре,Скот Никълс .
   Да .Полша е „Мека” на Speedway в момента.
   Къде е България в тази картина?


   Българинът Георги Петранов е добре познат на българската публика от края на 80те и началото на 90те със своя талант.Младежът от Плевен е част от отборите в екстралигата на Stal Rzeszow,Unia Tarnow,първодивизионния отбор на Wibrezeze Gdansk и завършва кариерата с Wanda Cracov през 2005 година.Най- популярен е периодът на нашия състезател в отбора на Stal Rzeszow, чийто наследник в момента е тимът на “Marma”.Там Георги Петранов се състезава рамо до рамо с унгареца Золтан Адорян и двамата са звездите на отбора.