Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

петък, 16 март 2012 г.

Billy "the Bullet" Hamill отново в играта


    Били“The Bullet” Хамил  отново в играта


 Пет пъти шампион на САЩ ,четири пъти световен шампион  с националната формация,световен шампион през 1996г. Били Хамил отново се завръща по световните писти.След като бе „пенсиониран” в края на 2008 г. световният шампион отново реши да излезе на международната сцена като част от тима на Съединените щати. Пълен с енергия и ентусиазъм,може би окрилен от блестящия успех на своя сънародник и съотборник  Грег Ханкок,Били ще вземе участие в световните отборни квалификации на 5ти Май в Любляна- Словения.Там той заедно  с Ханкок и настоящия шампион на САЩ- Били Яниро, ще трябва да премери сили с националните отбори на Словения,Италия и Финландия.  
   „Ще участвам  в квалификациите в Словения.С помощта на Грег ние сме топ отбор,и се надявам да отнесем младите състезатели.Ако отговоря на изискванията ще участвам и в други състезания,знам ,че това е голяма стъпка за мен.”,”Очаквам състезанията с нетърпение въпреки,  че за мен това е голямо предизвикателство”заявява Били.
   Ако  постигне успех в Словения националния тим на САЩ го очаква сблъсък в Бидгошч срещу националите от Полша,Дания и Русия на 7ми Юли.
   Националния отбор  на  САЩ в последно време е далеч от нивото на което той беше през 80те и 90те години на миналия век.Първият Спидуей шампион в местно първенство е записан още в далечната 1925г.Както навсякъде където е пуснала корен ,дисциплината придобива бързо популярност и през 1937г. Джак Майлн записва първата индивидуална световна  титла. Първенството е разделено на райони по подобие на спортове като Баскетбол и Хокей -Източен бряг,Средни Щати и Западен бряг.Навред са построени десетки Dirt Track съоръжения.Най-популярните от тях са “Champion Speedway”Owego,New York,”Costa Mesa Speedway”-California(където започва кариерата си Били Хамил),”Mid-America motorcycle Speedway”-Indianapolis.След края на втората световна война представители на САЩ рядко достигат до финали на световни форуми.Това е така до 1978г.,когато Скот Оутри става трети в индивидуалната световна надпревара.
    Истинска лавина  от имена идващи от северноамериканската държава обаче ще залее световните писти през последвалите  20 години.
      Брус Пенхал,Боби Шварц,Кели Моран  печелят първата отборна световна титла за страната си през 1982г. Брус Пенхал става световен шампион в индивидуалната надпревара.С Шон Моран,Ланс Кинг,Сам Ермоненко  американския отбор не излиза от челната тройка през 80те.
   През 1990г.  САЩ отново са световни шампиони.Откроява се името на Сам Ермоненко,а младия Били Хамил е резерва.
   Една година пауза и през 1992г.,вече с титулярите Грег Ханкок и Хамил отборът е отново шампион.
    Същото се случва и през  1993г. Сам Ермоненко - световен шампион на индивидуалния шампионат.
  1996г.  Били “the Bullet”Хамил става световен шампион от второто издание в новия елитен формат - Speedway Grant Prix.
  1997г. Грег Ханкок става  шампион на SGP
 1998 г. САЩ  отново са шампиони  с непобедимите Били,Грег и Сам.
   
     
  Новото хилядолетие   съвсем не се стича по същия начин за американците.Сам Ермоненко прекратява състезателната си дейност.Били получава сериозна контузия в гърба и това го изважда от пистите за няколко години .В последствие той не успява да се върне на същото си равнище въпреки ,че продължава да бъде  водещо име в световния Спидуей.Единствения останал „играч” остава Грег Ханкок.Популярността на Спидуей в  САЩ  спада драматично.
    13 години  след първата си титла обаче Грег Ханкок отново триумфира с купата .В люта конкуренция с новопоявилите се звезди Ники Петерсен,Томаш Голоб,Джейсън Кръмп,Ханкок е безотлъчно участник в елитната SGP надпревара.
   Били Хамил „the Bullet” се връща  на сцената.Всички знаят какво правят двамата в екип.Ще върнат ли двамата световни шампиони славата на американския Speedway предстои да разберем