Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

четвъртък, 3 май 2012 г.

Неяснота около състезанията в Търговище


  Ще кажете „всичко ни е наред на нас и нашата държава…,та Спидуей”
 Включването на Търговище в календара си  за 2012 ,явно  остава добри намерения на румънската федерация по мотоциклетизъм.Първи кръг от българо-румънското първенство което беше планирано за 5 Май,очевидно няма да се осъществи.Чакахме до последно да видим някакво движение ,но това не се случи.Пресата в Търговище обяви за провеждането на бъги състезанието в  с.Давидово,но за Спидуей никъде не се споменава.Може би съвпадането на двете събития би попречило на посещаемостта,може неразбирателство между собствениците на пистата и БФМ ,които са организатори на подобни мероприятия,да са причината,ние не знаем.Надяваме се обаче тези недоразумения,ако ги има ,да се изчистят и българите да могат да наблюдават Спидуей спектакли и тази година.
 Мотостадион „Аврам Топалов” е една от най-големите Speedway арени в Европа.Капацитета му е 25 000 души а по време на проведените осмина-финали от световните квалификации,трибуните му помнят повече от 30 000 души публика.
 След промените в началото на 90те ,стадиона  преминава в частни ръце.Плановете на собственика обаче за него са други и той решава да не отделя средства за неговата поддръжка.Колкото и да ни се иска да сме критични,поддръжката на едно такова съоръжение не е лесно, особено, ако намеренията за него са различни .По скоро трябва а се сърдим на тези, които са позволили една такава сделка. Темата за собствеността на спортните съоръжения  е болна не само за Спидуей,но и за всички спортове.Десетки са случаите в които държавата сама не може да си поддържа собствеността.Зали и стадиони тънат в разрушение.В случая става въпрос за частно лице, но за съжаление резултатът е същия.Очевидно има проблем,чието решение няма да е лесно.А картината е тъжна.
  Истината обаче е ,че ако се превърне в едно привлекателно за посещение място,и се поканят добри състезатели,наедно с нашите момчета,всеки Спидуей стадион би се превърнал в едно печелившо начинание.Много са хората които помнят препълнените стадиони в София,Пловдив,Търговище,Шумен,В. Търново,Плевен,Ловеч.
  Така или иначе фактите са налице.Организирането на моторно състезание винаги е било много трудно и голямо предизвикателство.Промяната на датите на събитията е често срещано явление.Така или иначе следващото състезания по план е в не до там далечната Браила на 12 Май.Това поне е сигурно защото  румънците бавно, но сигурно продължават да развиват този спорт.А там фаворити са нашите момчета Милен и Чавдар .
 И това, ако ми каже някой как става...

понеделник, 30 април 2012 г.

Публична тренировка на мотостадион Шумен


  Изминалата събота донесе много емоции на почитателите на Спидуей .Освен излъчения втори кръг на Speedway Grand Prix от Лешно ,шуменските състезатели бяха организирали публична тренировка на мотостадиона в гр.Шумен.Както се очакваше, отново бяха пристигнали румънските приятели от букурещкия клуб.Пистата бе щателно наръсена с вода и заравнена.Тренировката бе обявена посредством социалната мрежа Facebook за 11 ч., което обаче се оказа рано и на пристигналата публика и се наложи търпеливо да изчака предварителната подготовка.


  Първи излезе нетърпеливия Мариан Кожукаро ,който е  най- възрастен от групата,но дълго откъсване от дисциплината и повишеното тегло довежда до липса на достатъчно умения и потенциал за по високи резултати.Така или иначе обаче, той бе човекът който дава най- много газ от пристигналата група,което го прави прекрасен партньор за тренировка.


  Христо Христов е готов и излиза заедно с останалите румънски момчета.Това е пистата на Христо,тук той се чувства уверен.Младежът прави няколко скоростни обиколки показвайки уменията си,след което събира погледите на дошлата за емоции публика,карайки в дрифт с една ръка, знак за сигурност при овладяване на мощната машина.
  Следва водоноската оперирана от добре познатия на шуменци ,човек с огромно сърце и всеотдайност,голям почитател на Спидуей-  бате Гого.





  Чавдар Чернев също е готов и излиза .Излиза и Мариан .Правят няколко загряващи  обиколки      последвани от няколко старта заедно за радост на зрителите.Чавдар се е спретнал с „парадния" си екип и гледката е радост за окото.
  Румънските момчета излизат с техния треньор.Христо също се възползва от възможността да направи няколко старта в група.
  Водоноска.
 Кулминацията на събитието беше излизанет о на Кожукаро,Чавдар и Христо.Чавдар е със сменен заден венец и стартира на няколко метра след другите двама състезатели.Следват няколко старта на пълна газ…гледката е неповторима.




  Вдигането на малко пушилка и засилилото се слънце ,дава повод част от дошлите любопитни  да си заминат.Естествено прибързаното им оттегляне ги лиши от най-атрактивната част на тренировката.Именно ”Скърцащи зъби” след  Спидуей на  живо,  дава чувството за част от нещо  забележително и стойностно.

 ПП. Момчетата на фотосите които се наслаждаваха на тренировката с биричка,  си бяха почистили преди да си заминат.Благодарности за културното поведение!

неделя, 29 април 2012 г.

Драма на стадиона „Алфред Сможика” в Лешно


  
  Истинска полска драма се разигра на стадион „Алфред Сможика” в Лешно –Полша, на финала на втория кръг от най-елитната Спидуей надпревара SGP снощи.В титанична битка Ярослав Хампел и световният шампион за 2010  Томаш Голоб,  не успяха да разберат как талантливият австралиец  Крис Холдър стартира трети ,изпревари  ги  и накрая взе купата на турнира.





  Серията в детайли.На старта Ярек Хампел влиза пръв във виража следван от Холдър ,Голоб и Йонсон.На изхода от виража от външната страна на пистата ,Голоб излиза на 2ро място.На следващата обиколка вече е пръв.Така още една обиколка в люта битка Голоб и Хампел водят борба за надмощие Холдър плътно зад тях до началото на третата обиколка .Тогава на първия вираж австралиеца с блестяща атака отвътре изпреварва Хампел .На втория ,е оставил зад гърба си вече  и Голоб.Последна обиколка –полската битка продължава ,Голоб е затиснат от Хампел и на последната  дъга ,младежът от Лодз успява да надделее. Опитния шампион обаче   запазва правилната траектория,след виража ускорява и на финала е на една капла ,с възвърната втора позиция .УНИКАЛНА ГОНКА.Пръв Крис Холдър,втори Томаш Голоб,трети     Ярослав Хампел,четвърти шведът Анреас Йонсон.
  Ярослав Хампел е домакин на пистата в Лешно.Местната публика вижда некоректност в поведението на Голоб и започва да го усвирква.Емоцията достига своя връх .Имайки впредвид ,че Голоб е един от най- обичаните спортисти в страната на Спидуей,това е изненада за всички.Полемика между двамата титани в боксовете. „Спидуей не е лесен спорт”заявява Голоб, „Трябваше да натискам повече,взех си поука” казва Хампел по време на интервютата след битката.
  Крис Холдър –големият щастливец от изхода на надпреварата,който е и млад татко, Western Springs в Окланд успя да вземе само 4 точки.Той коментира „Бях страшно бърз,вярвам, че ще има още успехи до края на годината,чувствам се способен на това”
  Световният шампион за миналата година Грег Ханкок,направи няколко първи места ,но в една от сериите нямаше шанс и получи повреда в мотоциклета си.


  Състезанието в Лешно бе изключително интересно,изпълнено с изпреварвания и драматизъм ,а според някои журналисти е едно от най- забележителните в историята на турнира(1995г.първия).В крайното класиране Ярослав Хампел е пръв с 33т.,Грег Ханкок втори 31т.,Томаш Голоб е поставен на трета позиция въпреки ,че има също 31 точки.


http://www.speedwaygp.com/