Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

събота, 26 май 2012 г.

България остава с най-голям потенциал на Балканите



  Четири пласта са необходими за да се изгради една писта по Speedway в съвременен вид.Два дренажни ,плаващ и повърхностен пласт.От 7 стадиона в България преди промените  края на миналия век,3 стадиона са изоставени –В.Търново(с.Леденик),Плевен(с.Долни Дъбник)и Пловдив(с.Ръжево Конаре),два са във функциониращо състояние-Търговище и Шумен, стадионите в Ловеч и София(кв. Стрелбище) са безвъзвратно загубени. Въпреки ,че стадионите в  В.Търново , Пловдив и Плевен са загубили първоначалният си вид до неузнаваемост,по внимателен оглед  води до извода ,че те са напълно използваеми.
  Абдикирането от тези стадиони с работещи клубове и база,защо и как, все още си остава тайна покрита от гъстата мъгла на прехода по онова време. Никой ,толкова години след това, не обелва  дума за случилото се.Страх или лични интереси,слуховете са безброй.Факт е обаче ,че Спидуей  е безсрамно насилствено изтръгнат от лицето на спортна България  само за няколко месеца.


Леденик




 Най- скъпата и трудоемка част от изграждането на една писта ,а именно  дренажните пластове , при всеки един от тях е непокътната.Две прости стъпки , подравняването с грейдер,и поставянето на няколко гондоли с филц ще бъде достатъчен ,тези стадиони да бъдат отново това за което са построени.Странични прегради (тараби)-обикновени водоустойчиви плоскости.На вашето внимание ценова листа за подобни плоскости.
http://www.shperplat.com/shperplat_ceni.pdf
  Всеки може сам  да прецени дали това е скъпо за един средно голям бизнес.

Пистата в Долни Дъбник, която е в по- добро състояние



 Стадионите в гр. Търговище и гр.Шумен имат капацитет за м/у 25000 и 35000 души публика всеки.Това са стабилни съоръжения с масивна  стоманено-бетонна конструкция на трибуните. Намерението те да бъдат използвани за различни от това за което са построени цели,освен ,че е недалновидно е абсолютно излишно.Всеки средноинтелигентен човек  ще се досети ,средствата необходими за премахването на тези масивни бетонни съоръжения  биха били  огромни ,само минимална част от които ,ако се вложат за възстановяване ,би довело до дивиденти.
  Даже и една Словения ,където Спидуей се развива с огромен темп, няма толкова много стадиони.В България потенциалът да се развива този спорт  остава най –голям на балканския полуостров.Връщане назад в годините ще ни покаже едно наистина впечатляващо присъствие на Спидуей в държавата ни.Международни турнири с международно участие на най- високо равнище,турнирът за купа „Авто-мото свят”,турнирът за купа „Народна младеж”.Многобройни световни и еропейски квалификации.
  Големият въпрос е дали този потенциал ще бъде реализиран.
 Да, ще бъде реализиран.Всички тези писти носили толкова радост на хората и слава за България,на пук на всичко,  няма да е лесно да бъдат затрити.Не заради друго, а заради простия факт, че е прекалено скъпо да бъдат затрити.
 Кога ще дойде техния момент?
 Когато стане ясно за всички къде и как се влагат пари пристигащи от FIM(световната федерация по мотоциклетизъм),има ли такива които се полагат за всички дисциплини ,но да се   изместват тихомълком към точно определени.Когато се научим как да използваме възможностите по редица европейски програми за развитие,когато се научим да използваме редица други възможности свързани с проекти за развитие на младежта и спорта.Неизползването на съществуващи начини на финансиране,е  проблем който е в пълна сила за почти всички спортове  не само за Спидуей.Когато медиите обърнат внимание и общественото мнение,към въпросите ,защо и как за няколко месеца ,нещо градено повече от 50 години изчезва безследно,остават само едни паметници подобни на руините от римско време.Този момент ще дойде и нашите стадиони ще ни чакат,така както ни чакат вече повече от 20 години.
  Спидуей е един от най- уважаваните спортове  в най-развитите и стабилни европейски държави.Швеция ,Дания ,Великобритания. Присъствието на тази дисциплина тук е  огромна реклама за България,както и съществен признак ,че се причисляваме към европейската култура.Омаловажаването му в последните 20 години е една грешка,която  трябва да бъде поправена.


сряда, 23 май 2012 г.

Гьотеборг - 4ти кръг


 Има ли съмнение ,че на 26 Май в Гьотеборг  ще се проведе неповторимо шоу.Страната на непобедимите Ове Фундин и Тони  Рикардсон.Двамата заедно имат повече от десетилетие шведско господство по световните писти.
 Националният стадион "Улеви "ще се преобрази за да приемe световният елит в събота. Изненадащо Джейсън Кръмп излезе начело на класацията в Прага.Томаш Голоб демонстрира отлична форма  в последните си отборни прояви. 


неделя, 20 май 2012 г.

Популизмът на българските „НАЦИОНАЛНИ” медии,министъра,федерациите и пътят към дъното


  Вече минаха повече 20 години от как режимът наречен услужливо „Комунизъм” се срина в превратите на времето,а България остана невръстно сираче , с нещо наречено”демокрация” в едната си ръка и „пазарна икономика” в другата.Така както всяко невръстно дете,крехката ни нова държавност вече повече от 20 години се учи как да използва  „играчките” си така, че да работят в полза на народа.
Какво се случва междувременно.
  Понятието „Свобода на словото” подсказано от зрелите „Каки и батковци”-демокрации,бе прието с особен апетит от народа,и той изпада в опиянение.Народа обаче не реализира факта ,че за да има „Свобода на словото” трябва да има много строги и изпитани правила.Много стара българска пословица  „Шушу-мушу къща разваля” е в пълна сила,с уточнението, че не става въпрос за шушукане,а всеки безсрамно  говори с пълния си глас в полза на собственото си безплодно   благополучие.
  Българският спорт.
 Фактите са налице.Преди 20 години българският спорт беше на такова ниво,че модерните икономики по онова време само можеха да му завиждат.Блестящи постижения,рекорд след рекорд,бази, треньорски екипи,детско-юношески школи.Успех след успех.Добър или лош режимът по онова време е решил това да бъде приоритет и резултатите са били факт.Митко Бербатов,Йордан Йовчев са деца именно на тези обръгнали в битки школи.
 Докато невръстната ни държавност се учи на нови понятия,предприемчиви бизнесмени ,наши и чужди решиха да превземат мозъците на хората и да ги обработват с цел лична облага.А именно медиите и средствата за масова комуникация.Не съм ли прав-Чалга , Турски сериали,Чипс и Кока Кола.Но и  още нещо ,пригответе се … ФУТБОЛ. Само ,че има един безспорен факт, Българският футбол   не е този ФУТБОЛ за който става въпрос.Българските медии са се хванали за футбола като основно средство да прокарат собствените си интереси ,подхранвайки илюзията ,че футболистите са богове.Какъв е резултата-г-н Роман Абрамович и хората като него са още по богати,а българският футбол се гърчи като настъпен червей под чипика на „Черното тото”.Абсолютно ялов.
 „НАЦИОНАЛНИТЕ” телевизии „Нова” „БТВ”, в рубриките наречени „Спорт”,от приблизително 10 мин. времетраене, 9,5 мин.  са отделени за ФУТБОЛ и съпътстващите интриги около БГ футбол .Повечето от нас харесват футбол ,но това не е правилно!
  С тази си политика на печалбарство,с оправданието „това е популярно…това не е популярно” „Националните” медии  са поставили на колене  БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ.
  Всички ще се съгласят ,че спорта е  най-големия и мощен посланик на всяка държава по света.Спорта е място за изява ,начин на отдих, носител на редица качества които младите спортисти възприемат и по късно използват плодотворно в житейския си път.Дисциплина ,упоритост,достойнство  и др. и др.
  Радостен е факта , че крехката ни държавност в последно време дава индикация  за разбиране на важността на спорта.Има раздвижване в Художествената гимнастика,Борба,Лека атлетика, построи се нова представителна зала.Министърът обаче казва „няма пари”,не ме интересува как ще се издържате извън оскъдната държавна субсидия.
  Българските федерации са се хванали като удавник за сламка за тези субсидии,вътре в тях  се държат един друг за гушите с надеждата ,всеки да изкопчи мизерни стотинки.Казват на спортистите „Ние сме само организатори,оправяйте се”,лежейки на стара слава.
  Идва ред на така нареченото „Споснсорство”.Няма спортист със сериозни намерения ,който да не се надява да получи подкрепа от стабилен бизнес.Спонсорството обаче не е просто даване на пари от добри намерения.Резултатът от него е взаимна изгода,свързана с популяризирането на даден продукт или услуга.Това е начинът по целия свят за постигане на резултатите  в спорта.Взаимна Изгода.
  Ето къде е мястото където порочният  български кръг се затваря.
 Лишен от публичност спортът в България е лишен от основния си източник на средства ,а именно –Бизнесът.
  Кажете ми сега ,какво им е националното на „националните” ни телевизии и средства за масова комуникация.Защо няма актуални репортажи  от националните ни шампионати,защо няма активност по отношение на детско-юношеските школи,защо няма предавания посветени на спортовете различни от футбол?Защо няма репортажи за хандбал,лека атлетика вдигане на тежести.Защо няма репортажи за мотоциклетни спортове където България също е била на челните места. Вместо това се пъчат с популистки акции като „да почистим България за един ден”.
  Да ,това е начинът да се стигне до тоталната гибел на българският спорт.
„Българските” медии са на път да убият българския  спорт с „ФУТБОЛ”

Милен Манев единственият български представител по международните писти



  Вече повече от 5 години търговищкия  състезател по Спидуей  Милен Манев ,дава повод името на България да се споменава по европейските писти.Милен заедно с баща си Николай Манев,континентален финалист през 1985г. и кошмар за всички световни светила по онова  време,немили недраги обикалят пистите по Европа, активно  съхранявайки духа на Спидуей за родината ни ,потънали в забвение.
  Турнира за "Купата на кмета"  в Ровно-Украйна е последното събитие на което българският състезател се яви .На него участват състезатели  от Украйна,Полша,Латвия и нашето момче взема 12 място . Свикнали сме да възприемаме челните места  за похвални.Тука обаче  е мястото да се обясни ,че в Украйна Спидуей е финансиран от държавата,има три клуба които излъчват състезатели  участници в най- силните световни първенства.Латвия участва с представители на най-силния си клуб,Локомотив (Д-с), който е активен в най- силното първенство за момента в Европа –полската Екстралига.Полските участници остават без коментар.
  Истина е ,че Манев не показа добър резултат в Браила.Дали това е било заради проблем с настойките на машината си,слаба форма ,липса на мотивация заради тоталната изолация в която е попаднал,може би по малко от всичко.Ние знаем обаче със сигурност  ,че той  е способен на много повече.
 Чест прави неговата упоритост !

http://polishchouk.blogspot.com/2012/05/blog-post.html?spref=fb#.T7ixp9w9Xdc