Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

събота, 13 октомври 2012 г.

Седмичен коментар



  Въпреки ,че става въпрос за събития случили се в края на миналата седмица, в този коментар ще се акцентира върху  БГ Спидуей като цяло.
  Милен Манев става пръв на Мемориала "Богдан Войкулеску" ,който тази година се проведе в средновековният град с дълголетна традиция в Спидуей- Сибиу.Дълго турне на българският състезател ,започнало от Гюла  Унгария, преди няколко седмици,минало през  „Сребърният Чехъл” в Майсен Германия ,и завършило в Сибиу Румъния, на път за вкъщи.Надеждите на Милен бяха заедно с Чавдар да се класират  първи и на следващият ден когато се проведе изместеният финал  за двойки.Това обаче не се случи по обективни причини.Чавдар Чернев бе на път за Белгия където възнамерява да живее известно време.


  Определено успешен сезон за Милен Манев .Той  успя да спечели  максимума от това което можеше да се вземе в румънското първенство,най -близкото провеждащо се до родината ни,според обстоятелствата зависещи от него.Разбира се този факт крие много горчивина имайки в предвид  изключването на нашите състезатели от крайното индивидуално класиране, както и провала на финала в Браила по двойки през септември ,където дамата с Чавдар Чернев бяха фаворити.Извода може да бъде само един.Крайно време е да има поне една работеща Спидуей писта в България,за да може нашите състезатели да разгърнат потенциала си.Но и поради най-важното-да се запази една дълголетна  традиция .
  Чавдар Чернев  в Гюла буквално се взриви,карайки състезателите от елитните лиги да гледат с недоумение и естествено- с уважение.Той  обаче нямаше шанс да повтори това  в "Ниската земя".Шуменецът се възползва от близостта на настоящото си  пребиваване   и миналата събота направи едно на пръв поглед  разочароващо представяне в надпреварата от последният кръг на Холандия.Съвършено нов тип  за нашият състезател писта, с къси прави и виражи с невиждан за него наклон.Типични за тази част от северна Европа,му отреждат    едва предпоследна позиция и… „помлян”  мотоциклет.

 Представянето не е разочароващо. Чавдар отива с последните си пари за такса в прелестният холандки град  Лелистад ,без преводач и механик. Прави 0 и 1 първите две серии.”Сега ще им покажа”споделя той,че си е помислил за началото на трета серия.Пръв на старта,първи вираж,втори вираж.Втора обиколка,  притиснат е грубо от холандски състезател ,подхлъзва се и пада ,а холандеца отгоре му.Контузия ,слава богу няма,но „Мотора никога не е бил толкова зле” .Това е Спидуей .Естествено ние всички съжаляваме малко ,че нашето момче не успя да им „покаже”,но  фактите са налице ,а ползата от натрупаният опит е безспорна и безценна.
  Кино, театър ,а защо не и футбол ,все традиции на чието възраждане сме свидетели в последно време.Всичко това дава на българина повече  кураж да гледа с високо вдигната глава чужденците.Каквото и да си говорим ние имаме нужда от подобни причини ,особено веднъж стъпили в подредения свят отвъд сръбската и румънската граници . Спидуей е традиция  която може да  ни даде още повече самочувствие,и да гледаме още по уверено и с гордост.Защо да не станем свидетели и на това възраждане.
  Всички ние от екипа се гордеем ,че работим за това…

неделя, 7 октомври 2012 г.

Австралиецът Крис Холдър световен шампион по Спидуей

 Крис Холдър отново даде да се разбере от къде е тръгнал ,някъде  в началото на миналия век Speedway.Ники Педерсен ,амбициозният датчанин, даде всичко от себе си за да се превърне в четирикратен световен шампион,но уви успя само да помирише купата  от позицията на второто място.Грег Ханкок достойно защити титлата си от третата позиция, в очакване на възраждане на американския спидуей.
 Станахме свидетели на десетки драми ,много сензационни обрати, много и силни емоции , Нова Зеландия отново блесна с традицията си.Мартин Вацулик,Фреди Линдгрен,Антонио Линдбак,и разбира се Крис Холдър, сезон 2012 може да се определи като           един от най-интересните  в историята на SGP.Сезонa на младите състезатели.
 Световната федерация подготвя генерални промени  ,дълъг е списъка с желаещи за домакинство.Джейсън Кръмп си отива. Какво ще се случи през следващият сезон,как ще се представи новият световен шампион,как ще се представят старите вълци ... ще стане ясно.


1 Chris Holder 160
2 Nicki Pedersen 152
3 Greg Hancock 148
4 Tomasz Gollob 142
5 Emil Sajfutdinow 133
6 Jason Crump 126
7 Antonio Lindbaeck 122
8 Fredrik Lindgren 119
9 Andreas Jonsson 88
10 Hans Andersen 69
11 Martin Vaculik 67
12 Chris Harris 65
13 Bjarne Pedersen 59
14 Jarosław Hampel 58
15 Peter Ljung 57
16 Kenneth Bjerre 41
17 Michael Jepsen Jensen 22
18 Krzysztof Kasprzak 17
19 Thomas H. Jonasson 16
20 Bartosz Zmarzlik 13
21 Jurica Pavlic 12
22 Josef Franc 9
23 Maciej Janowski 8
24 Scott Nicholls 7
25 Przemysław Pawlicki 7
26 Mikkel B. Jensen 4
27 Nicolas Covatti 3
28 Peter Kildemand 2
29 Jason Bunyan 1