Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

понеделник, 28 януари 2013 г.

Георги Петранов-ХРИСТО СТОИЧКОВ в съвременния български Спидуей



    Има един факт който не може да се отрече.Спортът в България е един от основните източници на национално самочувствие и гордост.Въпреки ,че в родината спорт се развива още от края на 19 век ,с чисто сърце  можем да кажем ,че 80те години на 20 век са годините на българската спортна  „жътва”.Отборни спортове като футбол ,волейбол,баскетбол бележат успехи на международна сцена.Но нещо повече  там  движението не е основано на индивидуалности ,а на цели отбори създадени от млади състезатели,като  веки един  от които е  на най-високо световно ниво.Десетилетия на неуморна работа,създаване на традиции,през 80те започва да дава резултат ,а именно младежи от  световна класа.И естествено първото, което можем да посочим за пример е „златния” български футболен отбор от мондиала в САЩ през 1994г.Отбор, създаден през 80-те, съставен от абсолютни професионалисти до един и от който могат да вземат пример бъдещите поколения.Едва ли някой ще оспори ,че същото можеше да се каже и за българският волейбол.Отново професионалисти – всички до един,без изключение.80-те са „Златната жътва” и за българският Спидуей.Младежи от световно равнище са Рудолф Валентинов,Георги Митев,Алексей Тодоров,Станислав Цанков,Димитър Минков,Здравко Йорданов,Валери Христов,ГЕОРГИ ПЕТРАНОВ.



    Стъпили върху здравите основи на „Старите”-Николай Манев,Ангел Евтимов,Орлин Янакиев,Веселин Марков,Христо Симеонов,по българските мото- стадиони се създава ос от изключително силни и мотивирани млади състезатели.Сред тях обаче има едно име което се откроява - името на плевенчанина Георги Петранов.
     Роден  на  1 януари  1969г. Георги Петранов,още като чели с раждането си заявява ,че няма намерение д а остава назад.Прави първи стъпки в Спидуей  на мотопистата в Долни Дъбник .На 16 години той вече е 3ти на републиканското първенство за младежи.Долни Дъбник се намира на няколко километра от Плевен и  традициите на Спидуей там са дълголетни . Свързани са  най- вече  с името на  дуаена  Веселин Марков. Към средата на 80те, треньорът на националния отбор Георги Пеев  заявява категорично ,че плевенските младежи се открояват сред  връстниците си.86 ,87 година Георги Петранов  е  безспорен фаворит в родната младежка надпревара.През 88г. Георги Пеев го включва в националният отбор по време на квалификаците в група С за световната титла,където България се съревновава с Италия ,Унгария и Австрия. 89г. е първенец и при мъжете и при младежите.Шампион на България още през 1990г и през 1991г. , с няколко победи от кръговете на турнира „Авто-мото свят”.Но освен ,че е сред най- добирите в България,плевенчанина  се утвърждава  и сред най –добрите в света.Като доказателство за това са участието на финали както  на европейско, така и на световно първенство за младежи.
    Промените през 90те са нова  страница за България и българския народ.Промени и то не дотам положителни има, и за българският Спидуей .Не след дълго предстои неговата гибел ,a  това се усеща осезателно.Георги Петранов  е вече утвърден състезател по европейските арени  .Трудната ситуация в България е добре дошла за вълците в спорта и през 1992г.  нашият състезател е привлечен в Меката на съвременния Спидуей –Полша.Там той приема полско гражданство за да се включи активно  в полското първенство.Не само за да се съхрани като състезател  ,но и  за да разгърне таланта си.


    За Полша поговорката „И бабите обичат свади” важи с пълна сила във вида „И бабите обичат Спидуей”.Да там наистина и  бабите обичат Спидуей.И там  имат промени,но не във вида в който стават  у нас.Явно , че поляците едвам са чакали и по полските мото-стадиони вече дефилират множество бивши и настоящи световни шампиони.Пер Йонсон,Тони Рикардсон,Джо Скрийн,Антонин  Каспер   са част от състава на клубните отбори.Сред тези имена личи и името  на един българин,Георги Петранов. Младежът от Плевен е част от отборите в екстралигата на Stal Rzeszow,Unia Tarnow,първодивизионния отбор на Wibrezeze Gdansk и завършва кариерата си с Wanda Cracov през 2005 година. В отбора на Стал Георги Петранов  е  звездта на отбора  заедно с най-знаменития  унгарски състезател за всички времена Золтан Адориан.Там той има шанса да влезе многократно  в схватка с всички тези светила на спорта ,като безброй пъти  излиза победител.Там той е звезда в най-пълния смисъл който може да има тази дума а поляците го обожават.


    Да  нивото е най-високото възможно.
    Георги Петранов е прототипът на Христо Стоичков в българския Спидуей . Единствено престъпното  невежество на българската спортна журналистика е виновна това да не стане достояние за всички нас .Престъпно невежество което лишава всички нас това да знаем една съществена  част от историята на българският спорт и да се гордеем с нея.

   Georgi Petranow-звездата от Плевен.