Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

събота, 31 януари 2015 г.

Мотоклуб „Волов“ мечта или реалност


 Поредната емоционална година за българския спидуей изтече, дойде време за изводи и за равносметка. Много от нас се чудят има ли изобщо такава спортна дисциплина в страната ни все още, но това, което сътвориха българските състезатели, дава еднозначен отговор на въпроса. Да, български спидуей има. 

 Няколко изяви на състезателите от шуменския мотоклуб „Волов“ дават повод за истинско възхищение и почит. Участието и на тримата състезатели Христо Христов, Чавдар Чернев и Жулиен Димитров бе забележително както винаги. Особено внимание привлича Христо Христов, който завърши втори в крайното класиране на първенството на Румъния при младежите в конкуренцията на вече натрупалите опит местни състезатели.
         

  Там първи стана познатият на феновете в България Габриел Куманеску от Букурещ, а трети е 15-годишният син Андрей на друг наш стар познат - Фаница Попа от Браила. Чавдар Чернев и Жулиен Димитров успяха да участват само в няколко кръга, поради липса на възможности. Това, обаче, не означава, че участието им е било безлично и незапомнящо се, напротив. Три бяха кръговете, в които Чавдар Чернев се представи. Незабравим ще остане първият кръг с участието на двама германци, сред които се откроява името на Рони Вайс, и деветима унгарци, сред които бе и синът на унгарската легенда Роберт Наги – Патрик. Те са и фаворити за първото място. Всички, обаче, остават безмълвни, когато на финала Чавдар изпреварва Патрик Наги и излиза начело. Това носи и победата за кръга на шуменския състезател сред именитите си съперници. 


  Аналогично се развива и дебютът на Жулиен Димитров при младежите. Никой не може да повярва, че той ще откаже Габриел Куманеску, а накрая ще се качи на върха на стълбицата за награждаване. Христо Христов и Милен Манев, който е от Търговище, взеха участие и в няколко международни състезания – в Австрия, Италия, Чехия, Унгария и Полша. Това бе особено полезно за Христо, който натрупа опит по международни писти. За поредна година представителите на МК „Волов“ в Шумен държат върховете в първенството на северната ни съседка без никаква подкрепа. Въпреки неяснотата за бъдещето на мотостадион „Лагера“, със собствени средства и находчивост, ремонтът и почистването продължават. Водят се разговори със стария собственик и надеждата за провеждането на състезания през новата 2015 година на шуменска територия е жива.“


  Ето какво допълни и безспорният ас на шуменския спидуей Христо Христов: „През 2014 година взех участие в румънския шампионат. Представих се в шестте от общо осем кръга на шампионата. Записах четири първи места, едно второ и едно трето място. Благодарение на това станах вицешампион на Румъния при юношите. Взех участие и при мъжете в пет от осемте кръга. И в петте кръга достигнах до полуфинали. Също така с Милен Манев от Търговище, който ми е личен треньор, взехме участие в един кръг от италианския шампионат и в едно състезание в Австрия... Пропуснах другите кръгове, заради недостиг на парични средства и заради липсата на спонсори.“


 Нека да пожелаем МК „Волов“ наистина да успее да възроди шуменския спидуей и на мотостадиона в нашия град отново да се провеждат атрактивни състезания!

Асовете на мотоклуб „Волов“ възраждат старата слава на шуменския спидуей.

текст:Пламен Георгиев

Pics:Nicusor Lazarica , Cristina Tritade, Adrean Popa

Няма коментари:

Публикуване на коментар