Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

неделя, 15 януари 2012 г.

Шуменци приключиха успешен сезон по Спидуей/Successful season for the Shumen's riders

Пламен ГЕОРГИЕВ
За възраждащия се български спидуей нямаше начин да не се отчете миналата година като успешна. На фона на дългогодишната „тишина“, съвместно с румънската федерация по мотоспорт, бе проведено едно дългоочаквано двустранно първенство. Въпреки преобладаващо демонстративния си характер, това първенство даде ясно да се разбере потенциалът на нашите състезатели. В конкуренция на позастарелите, но изключително опитни румънци Тома Александру и Фанел Попа, българските момчета създадоха тотално превъзходство и заслужено заеха  призовите  позиции.
Безспорно най-голям успех за спидуея в Шумен бе третото място на Чавдар Чернев в турнира за купата на централноевропейските държави МАСЕС(чете се МАЧЕК б.р). В типичния си стил, въпреки няколкото падания, шуменският състезател не прости на голяма част от съперниците си. За стойността на постижението говори участието в турнира на представители на държави с дълбоки традиции в дисциплината като Полша, Унгария, Германия, Украйна. Не случайно Българската федерация по мотоциклетизъм награди Чавдар Чернев с два приза за 2011 г. – за третото място в турнира за купата на МАСЕС и за второто място в българо-ромънския шампионат.
В Шумен се появи и младият Христо Христов. Въпреки скромните си 16 години той вече демонстрира впечатляващи умения в дрифта. На шуменската  мотописта младежът тренира под зоркото наблюдение на чичо си – изявеният в недалечното минало спидуей-състезател Валери Христов.
За съжаление, през миналата година не липсваха и лоши моменти. Такава беше контузията на другия шуменски състезател Стоян Стоянов по време на тренировка. Лошата участ на Стоян му попречи да се включи в няколко от състезанията.
По време на дълбока финансова криза и тотално безпаричие през 2012 година шуменският спидуей няма намерение да губи позиции. Благодарение на няколко благодетели и радетели, Чавдар Чернев планира да участва в редица международни състезания. В духа на безспорната българска упоритост той заявява: „Смятам да се състезавам и да побеждавам!“ Ясно е обаче, че нуждата  от намиране на спонсор е повече от наложителна. Младият Христо Христов вече се чувства уверен и мисли да участва редовно на кръговете от българското първенство. Същото възнамерява категорично и Стоян Стоянов.



Славните години на шуменската Мотописта в черно и бяло/The glorious years of Shumen Motopista in Black&Wite



На вашето внимание ви предлагаме няколко паметни снимки на изтъкнатия шуменски състезател Петър Димов.На фотографиите присъстват още шуменците Валери Христов,Галин Великов,търговищките асове Николай Манев ,Ангел Ефтимов,Здравко Йорданов,стрелата от Плевен-Георги Петранов.      Град Шумен е два пъти домакин на кръг от световното отборно първенство.Нивото е на световно равнище.На една от фотографиите ясно се вижда норвежката легенда Ларс Гунестад.