Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

четвъртък, 22 март 2012 г.

SGP_NEW ZEALAND , Айвън Маугер и златната JAWA



   Нова Зеландия-земята на „страшните”  маори ,бънджито,дългите бели облации и  ръгбито, след десетки години на забрава,отново е във фокуса на световната Speedway общественост.На 31ви Март  столицата Оукланд  ще стане домакин на едно от най- значимите събитие в световния моторен спорт,а именно първия етап за 2012г. от  Speedway  Grand  Prix.Целият световен Спидуей  елит ще се изсипе там ,а стадион „Western Springs Speedway” ще бъде свидетел на неповторимо зрелище.


    Дълги години световната федерация по мотоциклетизъм FIM рядко обръща погледа си към островната държава.Спидуей в Нова Зеландия обаче е покрит с много злато.
  Като част от бившата Британска империя ,както и близостта до „люлката” на дисциплината-Австралия,това е един от най-уважаваните спортове в страната .Нова Зеландия е родина на  няколко от най- забележителните състезатели в историята на Спидуей.Апогеят на "кивитата" започва малко след края на втората световна война, когато Геоф Мардън става трети на световните финали през 1953г.Една година след това  на сцената  се  появява Рони Мур, който извоюва първата си световна титла.Появява се и непобедимия Бари Бригс.Следват години в които новозеландският Спидуей властва по пистите.Бари е четирикратен световен шампион-1957,1958,1964,1966г.,Рони Мур-1954,1959г.




    Новозеландското име, което оставя една от най- ярките следи в световната история на Спидуей обаче е Aйвън Маугер(Ivan Mauger).Роден в Австралия ,но прекарал детството и живота си в Нова Зеландия,Айвън Маугер става 6 пъти шампион на света.Непобедим през втората половина на 60-те ,три титли през 70-те, аналог на неговия успех има единствено шведът Тони Рикардсон."Летящото Киви" ("The flying Kiwi"),както е прието да бъде наричан той, е притежател на единствения златен  мотоциклет в света  . Мотоциклетът е изложен в Centerbury Museum в новозеландския град Кристчърч.Triple crown special gold JAWA bike   е подарен от двама американци на Айвън след спечелването му на трета  поредна световна титла през 1970г.
    Отдалечеността от Европа е основна причина FIM да забрави за Нова Зеландия като страна родина на легенди.След  Айвън  Маугер,Нова Зеландия рядко привлича вниманието на Спидуей обществото.В момента повечето от пистите са преструктурирани за да приемат един друг моторен спорт придобил популярност- Midget race Speedway.Това са тунинговани автомобили  подобни на бъгита които обикалят по овал най-вече с глинеста настилка.Въпреки това и днес Solo Speedway race ,както е позната Спидуей дисциплината там,има  много  почитатели .В страната кивитата са формирани няколко клуба,в които тренират както възрастни така и младежи.Всички участват в национално индивидуално първенство, където вземат участие и много чуждестранни състезатели.В надпреварата се е състезавал и Матия Капранезе –италианския лидер,но най- ярък  пример е британския състезател Джейсън Бъниан,който е и шесткратен шампион в нея.
   "Western Springs Stadium"  се радва на прераждане.Под вещото ръководство на една друга легенда Оле Олсен,който е и спортен директор на FIM,стадионът се преобразява с нова настилка и трибуни.Това не означава ,че стадиона ще е пригоден само за Спидуей.”Настилката ще може лесно да се преобразява по подобие на стадионите „Паркен” в Копенхаген и „Милениум ‘’ в Кардиф,имаме опит в това”твърди Олсен.Той вярва ,че стадиона ще се превърне в едно перфектно съоръжение, което да приеме първия кръг от SGP на 31 Март.


  Изпълнителния директор на FIM Пол Белами заявява „Организацията на световно състезание отвъд  океана е било винаги огромно предизвикателство ,удоволствие за нас е да доведем най-големите  имена на спорта  в Нова Зеландия”
  „Щастлив съм,че нашата мечта да върнем световния шампионат отново в Нова Зеландия се превърна в реалностказва Бил Бъкли –новозеландския  организатор на събитието.
  Квота(Wild Card) в състезанието за Нова Зеландия е дадена на местния първенец  Джейсън Бъниан.Многогодишен шампион за страната ,въпреки , че не е новозеландец  той се радва на изключително голяма популярност.




  „Горд съм ,че ми е предоставена такава страхотна възможност.Тази среща ще бъде огромен шанс да се възвърне популярността на Спидуей в Нова Зеландия .Щастлив съм ,че съм част от всичко това”споделя 32 годишния  Бъниан.
  „Джейсън се представя отлично тук в Нова Зеландия.Той превърна това място в негов дом,страхотно е ,че можем да го призовем да ни представлява.””Сигурен съм ,че ще ни накара да се гордеем с него” казва Бил Бъкли.
   Двете резерви ще бъдат,също така популярните новозаландски състезатели-Гранд Трегонинг и Андрю Олдридж.
  Голяма част от техниката ,резервните двигатели и части са вече пристигнали.Ясно е ,че нещо съществено и забележително ще се случи на стадион "Western Springs Speedway"  на 31 Март в Оукланд –Нова Зеландия.