Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

събота, 28 април 2012 г.

Една от най-бързите писти в света


Има ли някой който да не е впечатлен от вида на шуменската писта от края на 80-те.Това е една от най-бързите писти в света според Speedway елитът по това време.Пистата е проектирана да стартират по 6  състезатели наведнъж.Прекрасно съоръжение с огромен потенциал което буди респект.

снимки:Тихослав Стойчев

сряда, 25 април 2012 г.

Една от най-добрите писти в света

  Това е коментарът на световния шампион за 2011 г. Грег Ханкок за пистата в полския град Лешно ,на която ще се проведе следващият 2ри кръг от Speedway Grand Prix.Стадионът,който е домакин на клуба от Ексталига Unia Leszno ще приеме световния елит на 28 Април . Като лидер на местния клуб ,ясно е ,че основен претендент за спечелване на състезанието е полякът Ярослав Хампел.Така предполагат и букмейкърите ,виждайки се от коефициентите които са дали за него.Знаем обаче,че на SGP няма „слаби”,миналата година в Лешно печели Ники Педерсен.Явно тази писта му допада.Дали обаче ще успее да излезе от серията на падания която той прави.Ханкок е в отлична форма.




   Състезанието ще бъде предавано в събота 28 Април в 22:00 по Nova Sport . 
 Състезателите от Шумен планират да направят тренировка също в събота към обяд.Поканени са всички които искат да усетят атмосферата на Спидуей на живо в "десетия град".

неделя, 22 април 2012 г.

„Купа Румъния”




 Вчера се проведе първото за българските състезатели състезание за сезона- „Купа Румъния”.Още от сутринта на пистата можеше да се види трактор с фургон който упорито и продължително да отъпква писта „Воинта” след тридневни  валежи.И наистина тя бе отъпкана много добре.
  Резултатът обаче.Чавдар Чернев първата серия с бял цвят стартира пръв  ,  не успява да „счупи” мотора и пада. Домакините  решават да повторят старта.Чавдар дава газ и пада за втори път.”Моторът изобщо не може да се счупи” е неговият коментар .И наистина състезанието продължи без да прилича на това което се нарича Speedway.Състезателите рядко си позволяваха да вкарват в дрифт моторите си през първата половина на турнира, за да не ги сполети съдбата на Чернев.Смяна на зaдния венец ,  следват две победи и едно второ място което нарежда нашия състезател на четвърто място.
   Христо Христов  прави впечатляващ дебют  на Спидуей състезание.Внимателно каране   му носи победа в две от сериите.Той обаче също не пропуска да „провери настилката” отблизо  на два пъти .Младежът пада в първа и в четвърта серии. Най-интересната му проява беше когато изпреварва представителя на букурещкия клуб Габриел Куманеску,горд притежател на чисто нов JRM мотоциклет .Внимателно подхождане и изпреварване от вътрешната страна веднага след виража .Христо Христов събира 7 точки и  заема осмо място.


  Най-опитния български състезател ,търговищенеца Милен Манев умело успя да увладее мотоциклета си на тежката писта.Не пропусна да вземе всички стартове и стана първи в надпреварата.Ездата му бе без забележки и заслужено се увенча с успех.

                                                                                      

   „Купа  Румъния” не бе така  успешен за Чавдар Чернев ,така както миналата година, когато той стана пръв, а Милен бе жертва на коварната писта.Опитът който бе натрупан обаче бе безценен и мотивира шуменския състезател да работи още по упорито.Христо Христов демонстрира изключително старание и желание,като с проявата си доказа и талант.

  Лошата новина е ,че стартовете в Търговище вероятно няма да се проведат,заради неразбирателство кой да финансира почистването на трибуните на мотостадион "Аврам Топалов", от поникналите храсти.Това е меко казано смешно и както се казва „май пак ще се изложим пред чужденците”.Почистването на храстите не може да се определи като скъпо ,а приходите от посещение биха били неколкократно по големи.Но това е тема на друга публикация.