Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

четвъртък, 7 юни 2012 г.

Пети кръг-националният стадион в Копенхаген


В събота на 09.06. ще се проведе петия кръг от Speedway Grand Prix на националният стадион "Паркен " в Копенхаген -Дания. Родината на Оле Олсен ,Ерик Гундерсен , Ханс Нилсен ще бъде домакин на пореният кръг от срещата на най- добрите.
 Ники Педерсен ,който в последните няколко години оставаше назад в класиранията, тази година е получил особено настървеност за четвърта световна титла.Какво става с полската спортна легенда Томаш Голоб, защо е така слаб в последните си изяви, дали ще покаже промяна.Ярек Хампел ,другият летящ поляк е там.Какви ще са реакциите на световните шампиони Грег Ханкок и Джейсън Кръмп .Ще има ли изненади от младите състезатели както това стана в Лешно и Гьотеборг.Със сигурност другият датчанин Кенет Бияре няма да стои и да гледа как сънародника му Ники побеждава.
 Отговор на всичко това за българският зрител ще се получи в събота вечер от 20:00 ч. по телевизия Nova Sport в пряко предаване от стадион Parken  Копенхаген-Дания



сряда, 6 юни 2012 г.

Манев и Чернев на "МАЧЕК"

Българските състезатели Милен Манев и Чавдар Чернев ще участват на международния турнир "МАЧЕК" ,който ще се проведе на 09.06. събота в румънският град Браила.Турнирът за купа "МАЧЕК" се провежда в три етапа и в него вземат участие състезатели от традиционно най- силните в дисциплината държави като Полша ,Чехия,Германия,Украйна и др.Браила се намира само на 150 км от границата и е един добра дестинация за   екскурзия.Няма да е лесно на нашите състезатели.Затова грабвайте байраците и към Браила .




Ще имате шанса да усетите истинският вкус на SPEEDWAY  с българско участие.Смеем да твърдим ,че нашите участници са добре подготвени в духа на старите традиции и имат пълните шансове да се борят за челни позиции.


вторник, 5 юни 2012 г.

Истината боли ,надежда има

Четете ,ако ви се чете 


България е здраво хваната в капана на безконтролно своеволие Как се стигна до тук?Милиони и милиони  просто са влезли в нечии джобове без да оставят следа.И сега се чудим,защо е тази разруха навсякъде около нас.

Публикация на вестник Дневник:19 Юни 2008

"Хубава работа, гледай какви въпроси ми задавате. Имайте предвид, че тук има и чужди журналисти. Ще се смеят на глас на всички нас". Така реагира преди месец току що назначеният вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева на въпроса ще бъдат ли оповестени публично фирмите, които ще влязат в двата негативни списъка за Еврокомисията - забранителният и този за ранно предупреждение.


Тази реакция вероятно може да се обясни в факта, че преди да заеме този пост Плугчиева беше посланик в Германия, т.е. може да е отвикнала от българските порядки в публичността и да е свикнала с тамошните. Един месец по-късно си заслужава да бъде попитана дали още смята, че чуждите журналисти ще се смеят на глас на подобни въпроси.


България никога не е била пример за откритост и прозрачност на управлението, но през последните месеци се наблюдава едно организирано опълчение на институциите от всички видове власти срещу всеки опит обществото да получи конкретна информация по нелицеприятни за властта случаи. Съпротивата е отчаяна и до голяма степен комична заради обстоятелството, че от една страна покрай натиска на ЕС скандалите неизбежно гърмят, а от друга - опитите да се спасят виновните още повече влошава нещата.



Два христоматийни примера за това са скандалите с ударните замени на държавни гори и с т.нар. военни имоти. Поведението на отговорните институции не се нуждае от коментар:



Няма да кажем, защото няма да кажем 



И никаква конституция, гарантиращо правото на информация на гражданите, и никакъв закон за достъпа до нея, нито пък неудобство, за срам да не говорим, не може да пробие стената от самоотверженост. По отношение на установените от Сметната палата например скандални сделки с имоти, сключени от Министерството на отбраната в периода 1998-2005 г., тази стена се оказа непробиваема дори за самия президент-главнокомандващ, камо ли за някакви медии.



И славната депутати борци с корупцията също вдигнаха ръце - в четвъртък шефът на ресорната комисия Бойко Великов обяви, че подопечната му структура няма повече да заседава "по този проблем". Седмица преди това и новият военен министър Николай Цонев, който първоначално се закани да разбули всички извършвани преди него нередности в министерството, също би отбой и заяви, че повече няма да се занимава с приключили неща, които така или иначе били извършени законно.



На заседанието на комисията на Великов бяха дошли и представители на одитния екип, изготвил доклада на Сметната палата, мъкнейки залудо шестте тома с одитни доказателства, върху които са извършили проверката в министерството. Дискусията ги подмина със замах и се съсредоточи върху спора дали става въпрос за класифицирана информация.



Какво класифицирано може да има в една продажба или замяна на имот, макар и военен, която след сделката би трябвало да се появи в регистъра на Агенцията по вписванията не е ясно, но е достатъчно смешно.



В края на дебатите комисията на свой ред реши да сезира Върховната касационна прокуратура (ВКП) с всички материали, предоставени от Сметната палата и Министерството на отбраната за сделки по разпореждане с военни имоти. По думите на Бойко Великов там щял да бъде изпратен списък с 33 "по-фрапиращи" сделки с военни имоти.



Така 



прокуратурите вече масово са сезирани по въпроса 



- в момента следствени дела срещу нарушения във военното министерство се водят и военната и в Софийската градска. Военна прокуратура разследва шефа на Военната академия "Г.С. Раковски" ген.-майор Евгени Манев за злоупотреба със служебно положение, както и срещу подполк. Димитър Ватралев, зам.-началник на направление "Финанси" при Главния щаб на Сухопътните войски. Според прокуратурата Манев е ощетил Министерството на отбраната със 130 хил. лв., а Ватралев с 35 хил. лв. Софийската градска прокуратура пък води разследването за най-драстичните злоупотреби - замените и продажби на недвижими имоти, от които щетите са поне 10 млн. лв. Проверката обаче все още е насочена срещу неизвестни длъжностни лица от Министерството на отбраната. Практиката сочи, че



щом се заведе дело срещу неизвестен извършител, той завинаги остава такъв



Антикорупционната комисия реши да изпрати писмо и до премиера Сергей Станишев, с което ще предложи формирането на междуведомствена експертна група, която да промени критериите, по които се оценяват военните имоти, като целта е да не се допусне по-ниска цена от пазарната. За целта ще се предложат и промени в закона за оценителите. И всичко ще приключи щастливо.



"Дневник" също подаде заявление в Министерството на отбраната по закона за достъп до информация с кого са сключени 10 от 32-те сделки с апортирани в дружеството "Воинтех" терени, продадени по процедурата "пряко договаряне", т.е. без търг или конкурс. Сред тях са:




- Комплексна база мото писта в София



- Мотостадион с мотел в Шумен



- Комплексна база Земляне в София



- Комплексна база във Велинград и др.



Със сигурност отговор ще бъде получен в законния срок, но какво ще съдържа той не се знае. Надделява очакването за отказ, по примера на агенцията по горите, която отказа да посочи имената на физическите и юридическите лица получили държавни гори, а всъщност терени, чрез последните мащабни замени. За отчаянието на тази съпротива говорят посочените мотиви - че ще бъдат засегнати интересите на трети лица заради т. нар. търговска тайна. С тези мотиви едно дело в съда е толкова априори загубено - именно заради факта, че тези сделки ще бъдат отразени така или иначе в публичен регистър, че не си струва дори да бъде завеждано.


Фирма "Воинтех" наследник на бившето ОСО.Гордиев възел .Кой и как ще се появи да го разсече.Поредната стара българска поговорка- "крушката си има опашка" т.е. истината ще излезе на яве , все някъде има диря.

неделя, 3 юни 2012 г.

Манев пръв в Сибиу

  Вече трети ден няма обявено официално класиране от индивидуалната надпревара по Спидуей в Руъния.Така или иначе знаем със сигурност ,че първенец е нашето момче Милен Манев.
  Информационните  сайтове които обикновено  публикуват класирането за съжаление още не са се актуализирали.Дали това е защото се превърна в традиция нашите момчета да заемат челните позиции можем само да гадаем.


снимка:Сорин Фаур  (Sorin Faur)

Спидуей магия


Ако имате  желание да се потопите в магията Спидуей и да  следите най- силните лиги в света,можете да намирате актуални линкове  на графата "Speedway на живо"  по-долу в блога.Шведска ,Полска ,Датска ,Великобритания,Русия и др. aктуални линкове можете да откривате  на сайта за БГ Спидуей: