Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

петък, 9 март 2012 г.

DENMARK


Дания –Speedway   истoрията наречена Оле Олсен

   Спидуей  в Дания се развива с променлив успех през годините.След като става популярен в началото на 20-те години на миналия век до сега в малката страна са познати приблизително 120 Dirt Тrack писти.Много от  тях се загубват във времето не дълго след като са създадени по различни причини, сред които е и нацистката   окупация през втората световна война.
   Малко след края на войната обаче, в Дания  има няколко нови функциониращи Спидуей писти.Простотата на  съораженията(очертаване с багер и полагане на малко чакъл и глина),  както и пълната липса на шумови ограничения по  това време,  спомага за  развиването на  дисциплината.Шеговита история разказва как един човек съсед на Спидуей-писта  се оплакал от шума ,а собственикът на пистата предложил да му купи къщата.
   Спидуей в Дания по това време все още не е толкова популярен, до появата  на великия Оле Олсен.Той  започва възхода си в Британската Лига като част от отбора на Newcastle Diamonds през 1967 г. ,а в Дания има само 7 лицензирани състезателя.
    През 1971г. обаче Оле вече е световен шампион и  няма дете в Дания ,което да не знае кой е той.Цяло десетилетие Оле Олсен властва по пистите на три континента-Европа,Северна Америка и Австралия.Трикратен световен шампион-1971,1975,1978г.  Три пъти печели световния шампионат с отбора на Дания  като състезател, по- късно и като треньор на националния отбор.Многобройни други отличия от различни турнири.
   Дания не е имала такъв шампион .Истoрията Оли Олсен.
   Август 1985г. вестник "Los Angeles Times" пише:
„Дания,е нация само от 5 милиона души,поддържа 36 аматьорски отбора с над 1000 състезателя в четири дивизии.Никоя друга нация не може да се похвали с толкова много участници.Много от тях започват участие като 12 годишни деца на мотоциклети от 80сс.”
  Малко след като става за втори път световен шампион, Оле Олсен получава правото да построи свой собствен стадион –"Vojens",който придобива слава на един от най-добрите стадиони за срещи на световно равнище.Олсен създава редица школи, които да обучават подрастващи ,като  карат малки мотоциклети от 80сс.В тях той твърдо акцентира на екипировката и безопасността на ездата.
   Школите на Олсен не остават без резултати .В началото на 80-те се появява друг непобедим датчанин-Ерик Гундерсон.Гундерсон става трикратен  световен  шампион -1984,1985,1988г.С негово участие датския национален тим е абсолютен лидер.Във времена, когато и САЩ ,  и Великобритания, и Швеция „произвеждат” легенди ,датчаните стават  цели 7 пъти  шампиони на света.
 Трети непобедим датчанин Ханс Нилсен.Световен шампион през 1986,1987,1989,1995г.Заедно и с Олсен, и с Гундерсен, от 1978г. до 1997г., Ханс Нилсен става цели 11 пъти шампион с националния тим на Дания.
   Ники Педерсен.Добре познатия ни участник в Световните квалификации  с  „опак” нрав (които ,ние българите,имаме  честта да наблюдаваме от 2010г. благодарение на телевизия „Nova Sport” ) .Световен шампион 2003,2007,2008г.Световен шампион с датския тим 2006,2008г.
    Speedway в Дания днес.
   Мега-комерсиализацията на футбола,както и въвеждането на строги шумови забрани,които от своя страна водят до затварянето на редица мотостадиони,довеждат до спад в популярността на Спидуей. Слабите изяви на Ники Педерсен в последните години ,кара датчаните все по често да изместват вниманието си към други спортове, или нови мотодисциплини.
  Въпреки това обаче, по време на годишния кръг от Speedway Grand Prix - Дания , националния стадион „Parken” в Копенхаген, се пълни с целия  си капацитет.Същото се случва и на стадиона на Олсен-Войенс,който е символичен домакин на кръг от SGP за целия скандинавски Спидуей.Дали Ники със своя опит и младият Кенет Бияре(другият датски участник в SGP сериите), отново няма да хвърлят датската публика в екстаз,това само времето ще покаже.
   В малката Дания се поддържат  висшата лига -Dansk Speedway Liga ,1ва и 2ра дивизия,Датска Суперкупа-в която се излъчва отбор за участие  в Speedway World Cup,Индивидуално първенство-което излъчва участници в SGP.Младежките формати които се състезават с мотоциклети до 80сс са организирани в 3 дивизии.В тях вземат участие малдежи от 12 до 18 години.Микролига-за деца от 3-12 години с мотоциклети до 50сс.Микролигата е организирана в 3 дивизии.В Дания в момента има 202 професионални лицензирани състезатели .

     И това ,ако не е впечатляващо…