Shumen

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА ЕДНА ТРАДИЦИЯ...

неделя, 20 май 2012 г.

Популизмът на българските „НАЦИОНАЛНИ” медии,министъра,федерациите и пътят към дъното


  Вече минаха повече 20 години от как режимът наречен услужливо „Комунизъм” се срина в превратите на времето,а България остана невръстно сираче , с нещо наречено”демокрация” в едната си ръка и „пазарна икономика” в другата.Така както всяко невръстно дете,крехката ни нова държавност вече повече от 20 години се учи как да използва  „играчките” си така, че да работят в полза на народа.
Какво се случва междувременно.
  Понятието „Свобода на словото” подсказано от зрелите „Каки и батковци”-демокрации,бе прието с особен апетит от народа,и той изпада в опиянение.Народа обаче не реализира факта ,че за да има „Свобода на словото” трябва да има много строги и изпитани правила.Много стара българска пословица  „Шушу-мушу къща разваля” е в пълна сила,с уточнението, че не става въпрос за шушукане,а всеки безсрамно  говори с пълния си глас в полза на собственото си безплодно   благополучие.
  Българският спорт.
 Фактите са налице.Преди 20 години българският спорт беше на такова ниво,че модерните икономики по онова време само можеха да му завиждат.Блестящи постижения,рекорд след рекорд,бази, треньорски екипи,детско-юношески школи.Успех след успех.Добър или лош режимът по онова време е решил това да бъде приоритет и резултатите са били факт.Митко Бербатов,Йордан Йовчев са деца именно на тези обръгнали в битки школи.
 Докато невръстната ни държавност се учи на нови понятия,предприемчиви бизнесмени ,наши и чужди решиха да превземат мозъците на хората и да ги обработват с цел лична облага.А именно медиите и средствата за масова комуникация.Не съм ли прав-Чалга , Турски сериали,Чипс и Кока Кола.Но и  още нещо ,пригответе се … ФУТБОЛ. Само ,че има един безспорен факт, Българският футбол   не е този ФУТБОЛ за който става въпрос.Българските медии са се хванали за футбола като основно средство да прокарат собствените си интереси ,подхранвайки илюзията ,че футболистите са богове.Какъв е резултата-г-н Роман Абрамович и хората като него са още по богати,а българският футбол се гърчи като настъпен червей под чипика на „Черното тото”.Абсолютно ялов.
 „НАЦИОНАЛНИТЕ” телевизии „Нова” „БТВ”, в рубриките наречени „Спорт”,от приблизително 10 мин. времетраене, 9,5 мин.  са отделени за ФУТБОЛ и съпътстващите интриги около БГ футбол .Повечето от нас харесват футбол ,но това не е правилно!
  С тази си политика на печалбарство,с оправданието „това е популярно…това не е популярно” „Националните” медии  са поставили на колене  БЪЛГАРСКИЯ СПОРТ.
  Всички ще се съгласят ,че спорта е  най-големия и мощен посланик на всяка държава по света.Спорта е място за изява ,начин на отдих, носител на редица качества които младите спортисти възприемат и по късно използват плодотворно в житейския си път.Дисциплина ,упоритост,достойнство  и др. и др.
  Радостен е факта , че крехката ни държавност в последно време дава индикация  за разбиране на важността на спорта.Има раздвижване в Художествената гимнастика,Борба,Лека атлетика, построи се нова представителна зала.Министърът обаче казва „няма пари”,не ме интересува как ще се издържате извън оскъдната държавна субсидия.
  Българските федерации са се хванали като удавник за сламка за тези субсидии,вътре в тях  се държат един друг за гушите с надеждата ,всеки да изкопчи мизерни стотинки.Казват на спортистите „Ние сме само организатори,оправяйте се”,лежейки на стара слава.
  Идва ред на така нареченото „Споснсорство”.Няма спортист със сериозни намерения ,който да не се надява да получи подкрепа от стабилен бизнес.Спонсорството обаче не е просто даване на пари от добри намерения.Резултатът от него е взаимна изгода,свързана с популяризирането на даден продукт или услуга.Това е начинът по целия свят за постигане на резултатите  в спорта.Взаимна Изгода.
  Ето къде е мястото където порочният  български кръг се затваря.
 Лишен от публичност спортът в България е лишен от основния си източник на средства ,а именно –Бизнесът.
  Кажете ми сега ,какво им е националното на „националните” ни телевизии и средства за масова комуникация.Защо няма актуални репортажи  от националните ни шампионати,защо няма активност по отношение на детско-юношеските школи,защо няма предавания посветени на спортовете различни от футбол?Защо няма репортажи за хандбал,лека атлетика вдигане на тежести.Защо няма репортажи за мотоциклетни спортове където България също е била на челните места. Вместо това се пъчат с популистки акции като „да почистим България за един ден”.
  Да ,това е начинът да се стигне до тоталната гибел на българският спорт.
„Българските” медии са на път да убият българския  спорт с „ФУТБОЛ”

Няма коментари:

Публикуване на коментар